De Soldaat van Oranje onder de duiven

In duivenland is G.I. Joe een BN-er. Nee, nu doe ik hem tekort, zijn roem is vergelijkbaar met die van Wereld Bekender Nederlander. Ja, G.I. Joe is een heuse WBD: Wereld Beroemde Duif. De Soldaat van Oranje onder de duiven zeg maar. Een held.

G.I. Joe werd geboren op 24 maart 1943 in Detroit en kreeg de status van beroemdste postduif uit de wereldgeschiedenis omdat hij het leven redde van honderden inwoners van het Italiaanse dorpje Calvi Risorta en dat van de Britse troepen die daar waren gelegerd.

18 oktober 1943: De Amerikaanse geallieerden zouden Calvi Risorta bombarderen zodat de Britten het dorp konden bezetten. Maar dat liep anders. De Duitsers trokken zich voortijdig terug en de Britten namen het dorp in. Het bombardement moest dus worden afgelast. Via de radio is geprobeerd contact te maken, maar alle pogingen mislukten; binnen een half uur zou het bombardement beginnen. Toen werd G.I. Joe ingezet. Met een handgeschreven briefje aan zijn poot werd de duif naar het hoofdkwartier gezonden. Misschien voelde hij de druk op zijn schouders want de duif vloog 20 mijl (= 32,2 km.) in 20 minuten en kwam net op tijd aan bij de Amerikaanse legerbasis om het bombardement tegen te houden. De bommenwerpers taxiden al op de startbaan…

“G.I. Joe saved around a thousand military lives.”

Mark Clark, commandant in het Amerikaanse 5e leger –

Groeten uit Londen: In november 1946 ging G.I. Joe met de boot naar Londen. Hier ontving hij de Dickin Medaille voor zijn heldendaad. Deze onderscheiding werd aan slechts 31 andere oorlogsduiven toegekend, waarvan G.I. Joe de enige duif uit de Verenigde Staten was. It’s lonely at the top.

Op 3 juni 1961 stierf G.I. Joe, hij is 18 jaar geworden.

getagged , , , ,