In Memoriam.

Een bezoek aan het Stadsarchief van Amsterdam is sowieso al de moeite waard, en met de tentoonstelling die er op dit moment is, staat het zeker op de WOII Bucket List.

Heb je enig idee hoeveel (Joodse, Roma en Sinti) kinderen er in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord? 17.964.

Guus Luijters (1943) heeft vier jaar archiefonderzoek gedaan en alle uit Nederland gedeporteerde Joodse, Roma, en Sinti kinderen getraceerd. Het resultaat is een boek: In Memoriam, een overzicht van alle namen, adressen, geboorte- en sterfdata en -plaatsen. En ook foto’s van die kindjes waar beeldmateriaal van was. Een indrukwekkend geheel waarvan je pijn in je buik krijgt als je naar die onschuldige jonge koppies kijkt. In een interview in nrc.next zegt Luijters:

‘Met dit boek heb ik de vermoorde kinderen uit de anonimiteit van het abstracte getal willen halen, ze hun naam teruggeven en indirect hun familie.’

Om alle gegevens en foto’s te verzamelen zijn er oproepen geplaatst in kranten en tijdschriften, op de radio en televisie, archieven zijn eindeloos geraadpleegd en er werden talloze brieven geschreven. Dankzij de medewerking van vele particulieren, organisaties en musea zijn er in totaal zo’n 3000 foto’s verzameld. Deze zijn nu allemaal te zien in het Stadsarchief. Op de tentoonstelling zijn de slachtoffers, net als in het boek, geplaatst in het transport waarmee ze zijn gedeporteerd.

Horen, zien & zwijgen: Bekijk hieronder het verhaal van Guus Luijters bij DWDD. Ik heb Matthijs nog nooit zo stil gezien:

Getallen: Tussen 15 juli 1942 en 13 september 1944 (= 2 jaar en 2 maanden) zijn in totaal 19.048 kinderen vanuit Nederland gedeporteerd naar concentratiekampen. Er waren 102 transporten, meestal vanuit Westerbork. 17.964 van die kinderen zijn vermoord en de nazi’s hebben geprobeerd al hun sporen uit te wissen. Dankzij Luijters wordt weer zichtbaar dat ze hebben geleefd.

De expositie in het Stadsarchief loopt tot 20 mei.

getagged ,