Deel dit

Langs de snelweg autostoelen wisselen en elkaar daarna nooit meer zien

Sinds deze zomer verschijnt in NRC een reeks ongewone Marktplaatsverhalen. Dit is aflevering 6.

EEN VOLKSWAGEN TRANSPORTER IN DE KLEUR ELEGANCE-GROEN

‘Gevraagd: Volkswagenbankje ruilen voor stoel’ kopt de advertentie. Er staan foto’s bij en een uitgebreide omschrijving van het type auto en de kleur van de bekleding, “want die moet exact hetzelfde zijn”, schrijft de aanbieder. Wie heeft twee autostoelen voorin en wil die ruilen voor een bankje?

“Ons gezin bestaat uit man, vrouw en vier kinderen”, zegt Huub Gerritsen (60) uit Doetinchem.

“Om ze allemaal mee te kunnen nemen, hebben we zo’n acht jaar geleden een Volkswagen Transporter gekocht, in de kleur Elegance-groen metallic.”

Voorin geen gewone autostoelen, maar een bankje, zodat een van de kinderen tussen de ouders in kon zitten. “Maar kinderen worden groter, en dan zit het niet meer lekker met z’n drieën voorin op een bank.”

Het plan: een comfortabele autostoel aan de bijrijderskant, met een armleuning. Op Marktplaats zette Gerritsen een advertentie.

“Een man uit Drenthe reageerde. We stuurden elkaar foto’s. Ik vond het belangrijk dat zijn stoel in goede staat was; sommige van die bedrijfsbussen zijn zo intensief gebruikt. Voor zover ik op de foto’s kon zien had hij een mooie stoel en de bekleding was identiek aan die van mijn wagen.”

AFSPREKEN LANGS DE SNELWEG

De heren spraken af op een parkeerplaats bij Utrecht, bij een restaurant langs de snelweg. “Ik bekeek zijn stoel en vroeg of hij mijn bankje mooi genoeg vond, want zijn stoelen waren veel luxueuzer. Hij knikte.”

Ze hadden allebei steeksleutels bij zich. Ter plekke hebben de mannen de boel gedemonteerd, geruild en de stoel en het bankje weer in de eigen auto gemonteerd. Ze hielpen elkaar met het losdraaien en in drie kwartier waren beide auto’s omgebouwd. “Hij had ook een Transporter, maar geen dubbele cabine; achterin was laadruimte. Voorin had hij twee stoelen, maar hij had ruimte nodig om zijn kindje mee te nemen, dus hij wilde de voorstoelen uitbreiden naar drie zitplaatsen. Een stoel of bankje tweedehands kopen kost al gauw 250 tot 300 euro, nu konden we het met gesloten beurzen doen.”

Gerritsen heeft daarna geen contact meer gehad met de man. “We hebben elkaar uitgezwaaid en daarna heb ik hem nooit meer gezien.”

Dit verhaal werd op 1 oktober gepubliceerd op de Achterpagina van NRC Handelsblad:

Marktplaatsverhalen NRC - langs de snelweg autostoel ruilen [1okt15]