Minister Edith Schippers: God kan einde maken aan epidemie Jul02

Deel dit

Minister Edith Schippers: God kan einde maken aan epidemie

Ik ga over de ‘Volksgezondheid’. Maar nu zijn die lui in de biblebeltnatuurlijk alles behalve een gezond volk. Ongelofelijk, dat je zo kunt aankloten met je gezin, alleen maar omdat de Heer dat zegt.

Kunnen ze niet voor één keer naar de Mevrouw luisteren? Ik ga hierover, niet die knakker bovenin. De anti-inenters zeggen: inenten is gif spuiten en dat moet je niet doen. Ik vind dat een weinig wetenschappelijke manier om de zaak te benaderen, maar ik voel ook aan mijn water dat deze mensen moeilijk te overtuigen zijn. Laat staan door een liberaal zoals ik.

Dus ik moest een list verzinnen. Een manier om ze met hun kind toch richting de huisarts te bewegen en die inenting te halen.

Op de site van de Rijksoverheid staat mijn mission statement als minister. Soms kijk ik hier nog even naar, de tekst is een soort geheugensteuntje, het helpt me herinneren waar ik voor sta, de absolute kern van mijn ministerzijn. ‘Uw gezondheid – en die van uw familie – is voor u heel erg belangrijk. […] Zorg moet zinnig en zuinig zijn. Ik zal me volledig inzetten voor een betaalbare zorg van goede kwaliteit, die oog heeft voor mensen.’ Oh ja, oog voor de mensen, dat heb ik toen mooi geformuleerd. En het klopt ook, ik ben altijd met de mensen bezig. Even denken, zorg moet zinnig zijn, hoe kan ik die toepassen op deze mazelensituatie?

Het duurde even, maar nu heb ik een argument bedacht om de biblebelt en de antroposofen van de grachtengordel over de streep te trekken. Ik roep ze op om hun kinderen – het zijn er meestal meerdere – toch in te enten. Ondanks dat het volgens de Kerk gif zou zijn, kun je het ook zo zien: God heeft die vaccinaties ook gemaakt. Dat klopt natuurlijk niet helemaal; mensen hebben de vaccinaties gemaakt, maar in de ogen van gelovigen heeft God weer de mensen gemaakt, dus dan is het cirkeltje rond en kunnen we gewoon gaan spuiten. God moet maar een einde maken aan deze epidemie.

 

Schrijfster Carlijn Vis kruipt wekelijks ‘in de huid van’ iemand die in het nieuws is. Deze week: minister Edith Schippers van Volksgezondheid die niet inenten onverantwoord vindt en ouders in de biblebelt oproept om hun kinderen alsnog in te enten tegen de mazelen.