De 5 beste Nederlandse oorlogsfilms

In de winter is er couch potato-tijd die gedood moet worden, bonte was die niet droogt en uren waarin het niet erg is om na twintig minuten te besluiten: ‘Nee, dit is toch geen film voor mij’ en dan de volgende dvd te proberen. Maar in de zomer is dat anders. Er zijn terrasjes. Daarom een overzichtelijk aantal films op deze lijst: de 5 beste oorlogsfilms van eigen bodem.

Lees hieronder waarom je deze films gezien moet hebben. En, mis je een film in deze lijst? Een top-5 kan natuurlijk een top-10 worden, suggesties inzenden is gratis.

5Zwartboek

Er zitten allerlei thema’s in: liefde, vriendschap, twijfel en verraad. Het decor is ietwat geromantiseerd. Ik heb deze film met mijn oma gekeken en toen hoorde ik op rechts continu: ‘Zo was het niet’, ‘Zo is het niet gegaan’, ‘Zo zagen wij er niet uit’. Toch staat het verhaal op nummer 5, omdat het laat zien hoe moeilijk de keuzes in oorlogstijd zijn, en het gevaar van vlinders in je buik mee laten wegen bij het nemen van beslissingen.

4 Het meisje met het rode haar

Rechtenstudente Hannie Schaft verricht koerierswerk voor een verzetsgroep. Nadat een jongen voor haar ogen wordt neergeschoten, besluit ze zich harder op te stellen. Samen met haar minnaar Hugo pleegt ze aanslagen op collaborateurs. De film is niet alleen de moeite waard vanwege het verhaal, maar ook vanwege het decor, de oude drukpersen, de stations en de indrukwekkende stilte, leegte die deze film soms uitstraalt terwijl het in haar hoofd zo’n chaos moet zijn. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Theun de Vries.

3Soldaat van Oranje

Klassieker uit 1977, gebaseerd op de bestseller van Erik Hazelhoff Roelfzema, het icoon van het Nederlandse verzet. Een verhaal over kameraadschap, avonturiers en de intense pijn van verraad. Geweldig decor. Een film waar je nationalistische hart sneller van gaat kloppen.

2Oorlogswinter

Ultiem jongensverhaal waar iedereen zich mee kan identificeren. Ja, ook als je een meisje bent. Naïviteit, zorgzaamheid, geheimpjes bewaren en verraad van de laatste persoon van wie je het zou verwachten. Gebaseerd op het boek van Jan Terlouw.

1De Tweeling

Indrukwekkend verhaal, zo’n onwerkelijke situatie, over een tweeling die voor de oorlog uit elkaar wordt gehaald. De ene groeit op in bezet Nederland, de ander in Duitsland. Als ze stokoud zijn, komen ze elkaar tegen in een kuuroord. Heden en verleden wisselen elkaar af en het is ongelofelijk om te zien hoe twee mensen die qua leven en opvoeding zo verschillend zijn, toch naar elkaar toetrekken vanwege de bloedband. Gebaseerd op het boek van Tessa de Loo.

Vind je dat er een titel ontbreekt? Laat je reactie achter!

getagged , , , , , , , , , , ,

12 thoughts on “De 5 beste Nederlandse oorlogsfilms

 1. Joris van Santjes schreef:

  Pastorale 1943 van Wim Verstappen, naar de gelijknamige roman van Simon Vestdijk.

 2. Frank schreef:

  In de schaduw van de overwinning, Ate de Jong

 3. Annelies schreef:

  Sonny Boy is ook een aanrader vind ik.

 4. Mark Hulshof schreef:

  Hallo, heb ook nog een semi oorlogsfilm uit de jaren 50.
  “De dijk is dicht”
  De film is zwart-wit, maar een zeer mooie film

 5. Sven schreef:

  De Aanslag….

 6. Peter schreef:

  Zwartboek full version..

 7. Peter schreef:

  De Aanslag (1986) Full version..

 8. Peter schreef:

  In De Schaduw Van De Overwinning (1986) Full version..

 9. Peter schreef:

  Soldaat van oranje movie Full version.

 10. Joost Nijhuis schreef:

  De Overval uit 1962 met Kees Brusse. geweldige film,vanwege de enorme zweem van authenticiteit van de beelden, en het volledige onopgesmukte verhaal. Dichterbij de waarheid krijg je ze niet ! Nog steeds op DVD verkrijgbaar !

 11. R Kremer schreef:

  Kon iemand mij in Godsnaam uitleggen wat Zwartboek op deze lijst doet? De overval en zeker Pastorale 1943 horen inderdaad op de lijst. De Ijssalon is ook een goede film

Reageren is niet meer mogelijk