Schieten ze je postduif uit de lucht?

Vrijdag schreef ik over het indrukwekkende verhaal van Tommy, een oorlogsduif die in 1942 geheime informatie had overgebracht van Nederland naar Engeland. Maar waarom werden postduiven eigenlijk ingezet? Postduiven waren de helden van de Eerste Wereldoorlog, maar ook in WOII zijn duizenden postduiven gebruikt om geheime berichten te verzenden. Een opvallend gegeven lijkt mij, omdat verbindingen via de radio en draadloze telegrafie in ’40 – ’45 al lang bestonden. Toch bleek het gebruik van duiven een stuk veiliger:

  1. Radiografische berichten werden door de bezetter regelmatig verstoord met behulp van een stoorzender
  2. De vijand kon meeluisteren
  3. Er werden vaak valse berichten verstuurd door infiltranten

Wat dat betreft waren die vogels tenminste betrouwbaar: bijna alle geloste duiven behaalden hun hok.

Bijkomend voordeeltje: duiven waren veel goedkoper dan radioapparatuur.

Marketing anno WOII: het medium afstemmen op het type bericht; duivenpost was perfect voor een specifiek soort berichten, zoals landkaarten, microfotografie en schema’s. Via een radioverbinding is het bijvoorbeeld verdomd ingewikkeld om de exacte plaats van een militaire basis aan te geven. Dan kan je beter een kruisje zetten op een landkaart en een postduif sturen.

Maar er waren ook risico’s. De Duitsers konden een duif uit de lucht schieten of roofvogels inzetten om postduiven te onderscheppen…

Morgen het verhaal van de bekendste postduif uit de wereldgeschiedenis: G.I. Joe. Redde  levens. So stay tuned.

 

getagged , , , ,