Geheimpje? Ik stuur wel even een postduif.

Wist je dat: duiven die tijdens WOII bijzondere opdrachten hadden uitgevoerd, later zijn geëerd met onderscheidingen?

De bekendste onderscheiding is de Dickin-medaille uit Engeland. Ik was benieuwd hoe dat precies in zijn werk ging, met die postduiven. Toen ik op zoek ging naar informatie, kwam ik een bijzonder verhaal tegen. Dick was 20 jaar oud toen de oorlog uitbrak. En hij was duivenmelker. Van de bezetter moesten alle duiven worden ‘opgeruimd’, maar Dick negeerde dat en zette zijn duiven in voor het verzet; hij was lid van een Haarlemse knokploeg. In de zomer van 1942 werd een gewonde Engelse postduif bij hem gebracht. Dick noemde de duif Tommy en verzorgde hem. Toen Tommy was opgeknapt, zette Dirk hem in als oorlogskoerier.

Op luchtpostpapier tikte hij een briefje met gegevens van een Duitse marinebasis in IJmuiden, een vliegveld bij Zwolle en informatie over Duitse afluisterposten in Friesland. Dirk vroeg of ze via Radio Oranje duidelijk wilden maken of Tommy de boodschap veilig had overgebracht. Hij rolde het briefje in een kokertje en bevestigde deze aan de poot van de duif.

Augustus 1942: “Tommy is veilig aangekomen,” klonk het over de radio. De haven in IJmuiden werd twee weken daarna gebombardeerd en die Duitse marinebasis is nooit meer gebruikt.

Na de oorlog kreeg Tommy in Londen een Dickin-medaille.

getagged , , ,