Meer! Over de Oscars.

Gister schreef ik over de Oscars tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Leuk stuk, maar het was leuker geweest als je nog meer over de Oscars had verteld.’ Méér, méér, méér, hou ik zelf ook van als het om informatie gaat. Daarom, hieronder extra Oscar-weetjes, voor de hongerigen onder ons.

De Academy Awards worden jaarlijks in februari uitgereikt in het Kodak Theatre in Hollywood

Niet alles is goud wat er blinkt:

  • Het beeldje is 35,1 centimeter hoog en weegt 3,8 kilo.
  • De pop stelt een naakte ridder met vijf spaken voor. Gewapend met een zwaard houdt hij de wacht op een filmrol. De vijf spaken symboliseren de beroepen van prijswinnaars: acteurs, schrijvers, producers, technici en regisseurs.
  • De Oscar bestaat voor 92,5% uit tin, 2,5% koper en 5% antimoon. Het goud zit alleen aan de buitenkant; een dompellaagje van 24 karaat met een laag corrosiewerende lak eroverheen.
  • Er worden elk jaar 100 beeldjes gemaakt: 60 voor de winnaars en 40 reserve-exemplaren voor in de kluis.
  • De kostprijs is ongeveer 275 euro per stuk.

Waarom hij Oscar heet:

  • Het verhaal gaat dat Margot Herrick, bibliothecaresse en uiteindelijk directielid van de Academy de naam heeft ‘bedacht’. Toen ze het beeldje zag, schijnt ze gezegd te hebben dat de man sprekend op haar oom Oscar lijkt. Sindsdien, 1932, heeft men het over ‘de Oscars’.

Wie bepaalt:

  • Er zijn 5765 stemgerechtigde leden van de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences en die bepalen wie in de prijzen vallen. Wie deze leden precies zijn, was tot gister een goed bewaard geheim.
  • Vers Oscar-nieuws: De LA Times wist de identiteit van 5100 stemmers te achterhalen en publiceerde daar gister over. Wat blijkt? Hoewel de leiders van de Academy diversiteit bepleiten, blijkt dit in de praktijk heel anders te zijn: 94 procent is blank en 77 procent is man.

Opmerkelijke Oscar winnaars:

Tip: leer bovenstaande uit je hoofd en blink uit tijdens een Oscar Triviant-avond!

getagged , ,