Rotterdam in lichterlaaie

Afgelopen weekend was ik in Rotterdam, uit, in de Witte de Withstraat. We liepen van restaurant naar bar en onderweg spotte ik dit:

Call me stupid, maar ik had geen idee waar dit symbool voor stond. Mijn drie Rotterdamse vriendinnen lachten me uit, het feit dat ik praktisch gestrekt op de stoep lag om van dichtbij een foto te maken droeg hier misschien ook aan bij. Toen ik weer rechtop stond kreeg ik uitleg.

Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam door de Duitsers gebombardeerd. In minder dan een kwartier (!) is de binnenstad vernietigd. Nederland capituleert. De stad brandt nog dagen en de begrenzing van het verwoeste gebied krijgt wordt de brandgrens genoemd. Rotterdam kiest na de oorlog niet voor herbouw maar voor vernieuwing van de binnenstad. Het oude centrum is dus totaal verdwenen en anders dan in de meeste steden is de historie nauwelijks zichtbaar in de bebouwde omgeving. In 2006 besluit het gemeentebestuur om de brandgrens te markeren met behulp van lampjes in het plaveisel. In mei 2010 is het ruim 12 kilometer lange lint, dat dus ook door de Witte de Withstraat loopt, voltooid. Met de brandgrens navigator kun je ook een virtuele tocht langs de brandgrens maken.

Weetje: Onder het mom van ‘vooruitkijken en niet terugblikken’ werd de wederopbouw in Rotterdam jaren gevierd op 18 mei, de dag waarop het puinruimen begon.

Getallen:

  • 14 mei 1940 om 13:27 uur: binnen 15 min. is de historische stad verwoest
  • ongeveer 850 doden en 2.000 gewonden
  • 258 hectare binnenstad in puin
  • 25.000 woningen en 11.000 overige panden geruïneerd
  • 80.000 mensen dakloos
getagged , , ,