Oorlogsromans trekken volle zalen

Vandaag nummer vier van de terugblik op WOII-berichten van 2011.

4. Best verkochte boek

De CPNB maakt elk jaar bekend welke 100 boeken het afgelopen jaar het best hebben verkocht. In 2011 was dat met 261.559 exemplaren Het familieportret van Jenna Blum, een semibiografische roman waarin een moeder-dochterrelatie centraal staat. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de stad Weimar, die gebukt gaat onder het nazi-regime. Het familieportret stond op tien weken na het gehele jaar in de top tien van De Bestseller 60.

Op de tweede plaats staat nóg een oorlogsverhaal: Sonny Boy van Annejet van der Zijl. In 2011 werden er 221.158 exemplaren van verkocht. Het verhaal werd ook verfilmd. 417.270 mensen gingen ervoor naar de bioscoop.

Opvallend is dat in 2010 het oorlogsgenre ook al populair was: met 496.287 exemplaren was Haar naam was Sarah dat jaar het best verkochte boek. De roman van Tatiana de Rosnay staat inmiddels al honderd weken in de Bestsellerlijst. In Nederland zijn er ruim een miljoen exemplaren verkocht, wereldwijd vijf miljoen. De verfilming trok ook volle zalen.

Ben benieuwd hoe lang het nog duurt voordat Het familieportret op de bioscoopagenda staat.