Illegale krantjes kijken

In de categorie Bucket List WO2: duik eens in het archief van Het Illegale Parool.
Frans Goedhart, journalist, schreef op 25 juli 1940 from De nieuwsbrief van Pieter ‘t Hoen, een verboden gestencild krantje met politiek nieuws. De frequentie van het krantje was regelmatig en de inhoud voorzag in de zo nijpend wordende behoefte aan politieke voorlichting. Goedhart benaderde een aantal mensen die vóór de oorlog belangrijke posities hadden binnen de pers en de sociaaldemocratische politiek, maar nu door de bezetting onmogelijk hun werk konden voortzetten. Zo ontstond de groep oprichters van Het Parool.

In het holst van den nacht stortten de Duitsche luchteskaders zich op onze vliegvelden en brandde de Duitsche tanks en vlammenwerpers onze grensversterkingen plat.

(Nieuwsbrief van Pieter ‘t Hoen, No.1, 25 juli 1940)

De eerste uitgave verscheen op 10 februari 1941. De naam van de krant wholesale jerseys China was bedacht door M. Kann, redacteur van De Groene Amsterdammer. Goedhart bedacht het motto: het aan het Wilhelmus ontleende Vrij onverveerd. Vlak na de oprichting, sloot ook Wiardi Beckman, voormalig hoofdredacteur van Het Volk, zich aan bij de illegale krant. Mijn oma (op wiens verhalen hockey mijn roman Vrij Spel is gebaseerd) heeft Wiardi Beckman in de oorlog een aantal keer mogen ontmoeten.

Vanaf augustus 1941 werd Het Parool niet meer gestencild, maar gedrukt. Het Parool werd al snel op grote schaal verspreid. In het archief kun je cheap nfl jerseys afbeeldingen van de uitgaven van De nieuwsbrief van Pieter ‘t Hoen en Het Parool inzien. Ik vind wholesale nfl jerseys het uniek dat het complete archief, met alle cheap jerseys (illegale) uitgaven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gepubliceerd, gratis en online is in te zien.

Humor uit het buitenland… desgevraagd heeft de Wehrmachtsbefehlhaber Christiansen de ambtelijke beslissing gegeven dat de kosten van onderzoek naar de vraag of Duitsche soldaten geslachtsziekten hebben, niet als bezettingsschade (!!) aan de staat der Nederlanden gedeclareerd mogen worden.

(Het Parool, 5 maart 1943, blz.8)

Bekijk, ontdek en speur in deze rijke bron. Je kunt zoeken op datum van uitgave of in titels van krantenkoppen. Tip voor die laatste optie: houd rekening met ‘oudhollandsche’ spelling!

Het lot van de oprichters is triest: Kann werd op 29 maart 1942 door 03 de bezetters gefusilleerd. Goedhart en Wiardi Beckman werden op 18 januari 1942 bij een cheap mlb jerseys vluchtpoging naar Engeland gearresteerd. Goedhart werd ter dood veroordeeld maar wist te ontsnappen. Wiardi Beckman stierf op 15 maart 1945 in het concentratiekamp Dachau aan tyfus. Naast deze ‘kopstukken’ werden drukkers en verspreiders van het blad ook gearresteerd en meestal ter dood veroordeeld.

getagged , , , ,