Bio

Carlijn Vis

Carlijn is schrijver en freelance journalist. Op de pagina “Publicaties” staat een selectie van artikelen die zij schreef voor diverse kranten en tijdschriften, o.a. NRC Handelsblad, nrc.next, de Volkskrant, het Parool, HP/De Tijd en Marie Claire.

In oktober 2014 verscheen Het Marktplaatsmeisje, haar tweede roman. Anna speurt op Marktplaats naar interieurs die op het hare lijken, in de hoop een man te vinden die bij haar past. Sinds ze op zichzelf woont in Amsterdam is haar leven stabiel: een leuk flatje, twee keer per week naar de sportschool en een baan waar ze naar hartenlust structuur in de bedrijfsvoering probeert aan te brengen. Kroon op haar werk is het vaatwasschema.
Anna wil geen mannen meer in haar leven die de boel overhoop kunnen halen, daarom verricht ze op internet grondig voorwerk of maakt ze een profielschets als ze tweedehands spul bij iemand ophaalt. Het idee dat ze via Marktplaats een gelijkgestemde kan vinden, brengt haar in contact met wonderlijke types.
Maar is liefde wel te vinden met een theorie? Het Marktplaatsmeisje begint als een herkenbaar verhaal over de beperkingen van sociale media, maar verandert langzaam in een donker sprookje over vertrouwen en intimiteit.

Haar debuutroman Vrij spel verscheen in april 2012. Het boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een verzetsvrouw, de oma van Carlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ‘Emma’ als koerierster voor Het Parool en Vrij Nederland, hielp onderduikers ontsnappen uit bezet gebied en vluchtte naar Engeland om zich aan te sluiten bij de Nederlandse regering. Ze had een fling met Erik Hazelhoff-Roelfzema en trouwde daarna in de oorlog met één van de andere Soldaten van Oranje: Chris Krediet.

Carlijn Vis interviewde haar oma over verzet, vrijheid, de oorlog en alles wat ze verder nog van haar wilde weten. Ze gaf op elke vraag antwoord. Klik hier voor de website over de roman en bekijk de boektrailer en oeroude oorlogsfoto’s. Je kunt er ook gespreksfragmenten tussen Carlijn en haar oma beluisteren, bijzonder voyeuristisch… Het boek werd goed ontvangen en de vijfde druk ligt nu in de winkel.

In de aanloop naar de verschijning van het boek schreef Carlijn elke dag over de impact die de oorlog nu nog steeds heeft op de maatschappij, het onderwerp is bijna dagelijks terug te vinden in kranten en op tv. Dit blog had een jaar lang de ondertitel ‘WOII anno 2012’ en werd een verzameling van berichten en gedachtes over ’40-’45 die in 2012 weer actueel waren.

Inmiddels blogt ze over meer dan alleen de oorlog. De ondertitel ‘WOII anno 2012’ is vervangen door ‘Collection of Thoughts’. Aandacht voor de oorlog blijft, maar daarnaast is er ruimte voor columns en andere gedachtes.

Mini CV

Carlijn Vis (1983) werkte bij Quote Media (ELLEgirl en Quote), NRC Media (nrc.next) en Dutch Media (Winelife). In 2011 heeft ze haar vaste baan opgezegd om het boek af te maken. Nu woont en werkt ze in Amsterdam als freelance schrijver (voor o.a. HP/De Tijd, nrc.next, Het Parool en Marie Claire).